WESTIE-TOALETAJ


Iata o filmare despre toaletajul corect al unui caine westie.                      
http://www.youtube.com/watch?v=-W_mWziIudg&feature=youtu.be

Aici
veti gasi toate informatiile necesare pentru a avea un caine westie frumos toaletat.
Pentru inceput cateva cuvinte despre parul si pielea unui westie.
Un westie are doua feluri de par:un fir mai moale (subpar) si un fir gros si aspru (parul propriu-zis). Per total cand mangaiati un catel westie ,veti simti un par sarmos si aspru specific pentru toti terrierii.
Niciodata un westie nu va avea parul moale si pufos sau ondulat.
Multi stapani de westie in necunostinta de cauza tund cainii cu masina. In acel moment parul se strica,incepand sa dispara firul gros ,sarmos si ramanand doar puful.Poate ca acela este momentul in care se transforma doar intr-un catel mic si alb,fara legatura cu frumusetea rasei westie.

In general un westie nu ar trebui sa aibe probleme de piele,alergii atopice,mancarimi,roseata etc.   Sunt niste catei sanatosi .
Bineinteles ca sunt multi stapani care se plang de problemele avute cu pielea micutilor. Aceste probleme apar datorita fondului genetic( transmitandu-se de la parinti) ,datorita mancarii necorespunzatoare, ori datorita unei ingrijiri deficitare (bai frecvente cu sampon). Mancarea pe care noi o recomandam este HILL'S


Daca totusi se intampla sa aveti un catel westie cu o astfel de problema incercati spalari cu samponul DUOXO - clorhexidina.


Pielea unui westie ar trebui sa se innegreasca in timpul verii.Este normal acest lucru .


Iata ce trebuie sa faceti macar o data pe saptamana:
Periati micutul westie






Iata un filmulet cu TOALETAJUL CORECT al rasei westie







Întretinerea parului si toaletajul special pentru expozitie constituie principala problema de care se plâng cei mai multi proprietari de Westie. În vreme ce pentru toaletajul corect, de show, este nevoie de experienta si talent, operatiile de îngrijire curenta a parului pot fi "prestate", fara mari eforturi, si de catre stapâni.

Pentru a pastra parul unui Westie în buna conditie, este necesar sa-l periati saptamânal si sa-l trimati o data la 2-3 luni. Înca de la vârsta de 2 luni, cu blândete si rabdare, trebuie sa începeti sa va învatati puiul westie cu aceste operatii. Pentru periat, folositi o perie metalica, având grija sa nu-i raniti pielea. Cel putin o data pe saptamâna, descurcati bine, în profunzime, tot parul.

Odata cu aceasta, taiati scurt firele de par de la coltul intern al ochiului (irita ochii si produc lacrimare); daca, între patru si sase luni, puiul lacrimeaza mult, nu va impacientati, fenomenul este normal în perioada de schimbare a dintilor. Urechile trebuie verificate lunar: când parul din interiorul lor nu mai este alb, s-ar putea sa fie vorba despre o otita. Precum în cazul multor rase de talie mica, detartrajul dintilor unui Westie trebuie efectuat mai des.

Trimajul este operatia care consta în smulgerea periodica a parului, cu un cutit special. Astfel, se îndeparteaza firele moarte si se pastreaza textura corecta a blanii. Contrar parerii unor proprietari si unor pretinsi toaletori canini, trimajul nu este necesar doar pentru exemplarele de expozitie. Aproape toate rasele cu par sârmos (diversi Terrieri, Schnauzerii etc.) sunt supuse acestei operatii.

Daca acest tip de par este tuns (cu foarfeca sau cu masina) si nu este smuls periodic, firul se înmoaie, devine lânos, este mai greu de descurcat si nu mai permite aerisirea corecta a pielii, aparând probleme dermatologice. Sunt persoane care îsi închipuie ca aceasta practica este o cruzime si un chin pentru animal. Dar sa nu uitam ca Westie a fost, si chiar mai este (destul de rar, ce-i drept), folosit la vânatoare, situatie în care blana lui este trimata în mod natural, de catre vegetatia dura prin care se strecoara.

Pentru ca operatia sa nu fie o corvoada pentru câine, trebuie respectate câteva reguli. Puiul westie va fi trimat de mic, în sedinte scurte. Parul se smulge, fara a prinde smocuri prea mari, tragându-se în sensul de crestere (de orientare) a firului (nu în raspar). În zonele foarte sensibile, pe piept si pe fese, nu se va folosi cutitul special, ci parul se va trima, usor, cu mâna, luând doar câteva fire odata (daca blana este destul de aspra, pe aceste regiuni se poate chiar tunde).

Daca animalul a fost tuns ori nu a fost trimat de mai mult timp, probabil ca blana a devenit lânoasa si este plina de fire care trebuie îndepartate. În acest caz, pentru a evita iritarea pielii, nu "jumuliti" complet câinele într-o singura sedinta, ci treptat, pe parcursul a doua-trei zile. Subliniem ca nu toate exemplarele au un par de buna calitate, aspru, sârmos, iar blana moale, ondulata, este un defect foarte frecvent în cadrul rasei westie.

Cu cât parul este mai moale, cu atât va fi trimat mai des. Când nu aveti timp, rabdare sau îndemânare pentru a va trima singuri câinele, puteti recurge la serviciile unui profesionist. Dar, daca toaletorul încearca sa va convinga sa va tundeti câinele, fugiti!

Un Westie va fi îmbaiat trimestrial, fara a pune la socoteala spalatul labelor si baile "de urgenta", necesare când catelul s-a mozolit în noroi. Veti folosi sampoane speciale pentru par aspru; ele nu sunt un truc menit sa îmbogateasca fabricantii, ci au formula adecvata structurii specifice acestui tip de blana. Între doua îmbaieri, puteti folosi sampoanele uscate .

CAP de WESTIE-toaletat corect


2 comentarii:

  1. Buna ziua! Va multumesc foarte mult penrtu acest articol, foarte utile sfaturile si video! Imi puteti spune va rog care sunt toate ustensilele de care am nevoie pentru a-mi toaleta westie-ul?

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua! In principiu aveti nevoie de un trimer (un cutit special care smulge subparul),o foarfeca dreapta,o foarfeca de filat si o perie.

    RăspundețiȘtergere